İstanbul Teknik Üniversitesi’nin teknoloji geliştirme bölgesi İTÜ ARI Teknokent’in bünyesindeki kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek’in bu yıl 5. kez düzenlediği girişimcilik yarışması Big Bang 2016’da dereceye giren ekipler belli oldu.
İTÜ kampüsünde, 12 Kasım günü gerçekleştirilen yarışmanın finalinde üç bine yakın seyirci salonları doldurdu.

Dünyanın en iyi kuluçka merkezlerinden biri olarak tanınan İTÜ Çekirdek’in tüm Türkiye’den gelen başvurulara açık yarışmasına bu yıl 5600’den fazla takım başvurdu ve seçilen 250 grup yarıştı. Yarışmanın “Yansıma” olarak belirlenen temasında, geleceğin başarılı girişimlerin fikirleri sahneye yansırken, farklı sunumlar ve görsel şovlarla zenginleştirilmiş Big Bang 2016’nın sonunda 20 grup bir yıl sürecek kuluçka programına girmeye hak kazandı ve yatırım gruplarının desteği ile 5 milyon TL’ye çıkan toplam kaynaktan payına düşen çekirdek sermayeyi alarak yola çıktı.

Paydaşlardan İTÜ Çekirdek’e Hibe ve Yatırım Desteği

Big Bang sahnesinde Genel Kategori ve Otomotiv Teknolojileri kategorilerinde girişimciler İTÜ ARI Teknokent ve çok sayıda paydaşın oluşturduğu yatırım ve ödül havuzu ile desteklendi. Bu paydaşlar arasında İstanbul Sanayi Odası 300 bin TL’lik eğitim ve hızlandırma desteği ile birlikte Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü olan 200 bin TL nakit ödülü Mikrop ve 3Z arasında eşit olarak dağıtarak geleceğin sanayicilerini destekledi. Otomotiv İhracatçıları Birliği ise açtığı “Otomotiv Teknolojileri” kategorisinde 250 bin TL’lik nakit ödülü Park Kolay, Nanografen, Progin Bilişim, Formulate ve Metrobi arasında dağıttı.

İTÜ Çekirdek’in kurulduğu günden beri yarışmayı her yıl eksiksiz destekleyen Elginkan Vakfı, bu yıl da 100 bin TL’lik ödül ile ana destekçiler arasında yer alırken, bu yıl ilk defa Turkcell de 300 bin TL ile ana paydaşlar arasına katıldı. Arıkovanı, Cardtek Group, Monitise, Ege Kimya, Yapı Kredi Teknoloji, IBM, Microsoft gibi pek çok önemli kuruluşun destek ve işbirliği ile gelişen İTÜ Çekirdek, bir teknoloji girişimcisinin ihtiyaç duyduğu tüm kaynakları, İTÜ’nün tecrübesi ve İTÜ ARI Teknokent’in altyapısı ile bir arada sunuyor.

Ayrıca, bu yıl ilk defa olarak melek yatırımcılar ve risk sermayesi şirketleri de süreç içinde yatırım kararları vererek İTÜ Çekirdek girişimcilerine daha erken aşamalardan destek olmaya başladı. Big Bang 2016’ya destek olan yatırım grupları ise TR Angels, Diffusion Capital Partners, 500 Startups, BIC Angels, Proline Ventures, Telos Angels, Vestel Ventures, Şirket Ortağım, Bluecap Ventures, Galata Business Angels ve Keiretsu oldu.

 

 

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Karaca: “İTÜ Çekirdek, Teknoloji Girişimciliğin Yüz Akı”

 

 

İTÜ Çekirdek’in geçtiğimiz 4 yılda ülke genelinde 1.600 girişimciye destek verdiğini, bu seneki katılımcılarla bu sayının 1.850’ye yükseldiğini belirten İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, bu yıl, yatırımcıların sürece katılımlarının çok önemli etki yaratacağını vurgularken şu değerlendirmede bulundu:

“İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi ve final etkinliği Big Bang Yarışması ile ülkemizin girişimcilik ekosistemini güçlendiriyoruz. Tam 5 yıldır kesintisiz bir şekilde düzenlediğimiz ve her geçen gün daha da büyüyen bu çalışmamız, girişimciler, yatırımcılar, akademik çevreler ve ülkemiz açısından son derece ilham verici bir hale gelmiş durumda. İTÜ Çekirdek’te, her yıl çok farklı alanlarda girişimlere ev sahipliği yapıyoruz. Dünyanın teknolojik girişimcilik açısından lider bölgelerinde hangi konular çalışılıyorsa, aynı alanlarda İTÜ Çekirdek’te de dünya çapında girişimciler gelişiyor. Ülkemizin, dünyanın lider teknoloji girişimcilik adreslerinden birisi haline gelmesi için çalışıyoruz. Başından beri bizi destekleyip büyüten tüm destekçilerimize bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz. Bu yıl bir ilk olarak yatırımcıları da başından itibaren sürece dahil ettik. Sonuç olarak Türkiye’nin en önemli melek yatırım grupları çağrımıza kulak vererek bizlere katıldı. Kuluçka merkezimiz İTÜ Çekirdek, dünyanın en iyi birkaç kuluçka merkezinden biri olmak için her gün gelişirken, girişimcilik yarışmamız Big Bang yakında Türkiye sınırlarını aşıp en önemli girişimcilik platformlarından birisi haline gelecek.”

Big Bang Top 20

İTÜ Çekirdek Big Bang yatırım havuzu haricinde Next Horizons, Buy Buddy, Smart Mimic, Teleporter ve WalkOVR ekiplerine kapalı ofis imkanı sunuldu. Finale kalan diğer tüm girişimlere de açık ofisten yararlanma, yarı finale kalan tüm ekiplere de İTÜ ARI Teknokent’in yeni açılacak girişimcilik merkezi Magnet’te 1 ay ücretsiz kullanım hakkı tanındı. Teleporter ekibi ayrıca İTÜ ARI Teknokent’in girişimcileri Amerika’ya taşıyan programı ITU GATE’e davet edilerek 50 bin dolarlık programdan yararlanma imkanı buldu.

Microsoft özel ödülü olarak toplam 240 bin dolar değerindeki bulut bilişim ödülü Nowhere Studios ve Getsy arasında paylaştırıldı. IBM’in girişimlere sunduğu toplam 240 bin dolarlık bulut bilişim ödülü ise Buy Buddy ve Leadtime’a eşit olarak dağıtıldı. Böylelikle 1 milyon 520 bin TL değerinde bulut bilişim ödülü dört ekibe dağıtılmış oldu.

Toplamda 175 bin TL kazanan, Mikrop ve Next Horizons ekibi Big Bang birincisi olurken, Teleporter ekibi 170 bin TL’nin, 3Z ise 150 bin TL’lik ödülün sahibi oldu. Big Bang’de dereceye giren diğer ekipler ise, 150 bin TL ile Smart Mimic ve WalkOVR 150bin TL olarak sıralandı.

 

About The Author

Close